Ποιά είναι η γνώμη σας για τις δραστηριότητες του σχολείου

[forum:780]
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ποια θέση πιστεύετε ότι θα πάρει χώρα μας στη φετινή eurovision;

[forum:778]
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Αξιοθέατα των Γιαννιτσών

Το Ρολόι

Ο Πύργος του Ρολογιού είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα των Γιαννιτσών και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα ορθογώνιο κτίριο, έχει ύψος 25 μ. και είναι κτισμένος με πέτρα μέχρι τα πρώτα 4 μ. και στη συνέχεια πλινθόκτιστος. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χτίστηκε από τον Σερίφ Αχμέτ, απόγονο του Γαζή Εβρενός. Τα πρώτα 4 μέτρα έχουν κτιστεί με πέτρα, ενώ τα επόμενα είναι πλινθόκτιστα. Έχει αγοραστεί από το Δήμο Γιαννιτσών και προτείνεται η αποκατάστασή του και η μετατροπή του σε Μουσείο της Ιστορίας της πόλης των Γιαννιτσών.

Το παλιότερο ρολόι των Βαλκανίων
Το έτος 1753 η πόλη των Γιαννιτσών απέκτησε το ρολόι που της δώρισε ο Σερίφ Αχμέτ. Πρόκειται για το παλαιότερο κτίριο ρολογιού των Βαλκανίων. Στη νότια πλευρά της βάσης του πύργου υπάρχει σκαλισμένη σε δύο μεγάλες πλάκες από λευκό μάρμαρο η κτητορική επιγραφή. Η μία από τις δύο μαρμάρινες πλάκες φέρει την ίδια την επιγραφή και η άλλη, σε χαμηλό ανάγλυφο, ένα είδος διακοσμητικού τόξου, κάτω από το οποίο εικονίζεται μια λάμπα που κρέμεται από μια αλυσίδα. Στο εσωτερικό του υπήρχε ο πρωτόγονος χειροκίνητος μηχανισμός που κούρδιζε το ρολόι με σκοινιά, δεν είχε μεταλλικό κούρδισμα.

Το μαύρο άγαλμα

Το “Μαύρο Άγαλμα” είναι το Ηρώο της πόλης, ένα έργο του γλύπτη Γρηγόριου Ζευγώλη, και τοποθετήθηκε εκεί το 1925 εις μνήμην των πολεμιστών που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, το 1912. Το άγαλμα αυτό αναπαριστάνει τον φτερωτό χρόνο, και στα πόδια του η μάνα Ελλάδα, έχοντας αγκαλιάσει τον γιο της, σκοτωμένο στρατιώτη.
Πρόσβαση Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης . Ερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη κατά την είσοδο μας στην πόλη είναι ορατό στα αριστερά του δρόμου. Η πρόσβαση για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη.

Μαυσωλείο του Γαζή Εβρένος

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Πύργο του Ρολογιού. Πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Γαζή Εβρενός, του Οθωμανού εκείνου που κατέκτησε τα Γιαννιτσά από τους Βυζαντινούς, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με επιγραφή που αναφέρεται στην ταφή του Γαζή Εβρενός, χτίστηκε το 1417. Από τα μορφολογικά του στοιχεία συμπεραίνουμε ότι ανασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. Αποτελείται από δυο ορθογώνιους χώρους εμβαδού 230 τμ. Στεγάζονταν με δώμα, από το οποίο εξείχαν τρεις μικροί τρούλοι καλυμμένοι με μολύβι. Το κτίριο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο εξωτερικά και στο εσωτερικό του είναι ελαφρά διακοσμημένο.Το μαυσωλείο προορίζεται για Αρχαιολογικό Μουσείο Γιαννιτσών. Το Μαυσωλείο συντηρείται ήδη από την άνοιξη του έτους 2006 και στο εσωτερικό του ανακαλύφθηκε τάφος, ο οποίος εικάζεται ότι ανήκει στον Γαζή Εβρενός. Η αρχαιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ρεκόρ Γκίνες Ελλάδα

  • Ο γηραιότερος άντρας συγγραφέας

Σύμφωνα με το επίσημο site των ρεκόρ Γκίνες, ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1901, είναι ο γηραιότερος συγγραφέας στον κόσμο.

  • Η μεγαλύτερης διάρκειας χορευτική φιγούρα

Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, ο Αντώνης Κοσμαδάκης πραγματοποίησε μια χορευτική φιγούρα διάρκειας 30 δευτερολέπτων στο Μουλέν Ρουζ στο Παρίσι που του χάρισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Βέβαια την μοιράζεται με τον γάλλο Nicolas Pihiliangegedera που κατέχει το ίδιο ρεκόρ.

  • Η μεγαλύτερη τυρόπιτα

Ζύγιζε 862 κιλά και παρασκευάστηκε από φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Μαρτίου 2009.

Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου

Παρακάτω κατατάσσονται τα επτά θαύματα κατά χρονολογική σειρά από το αρχαιότερο προς το νεότερο.

Θαύμα Ημερομηνία κατασκευής Κατασκευαστές Ξεχωριστό χαρακτηριστικό γνώρισμα
H μεγάλη πυραμίδα στην Γκίζα 2584-2561 π.Χ. Αιγύπτιοι Χτίστηκε κατά την διάρκεια της τέταρτης δυναστείας των Αιγυπτίων ως τάφος του ΦαραώΧέοπα. Δίπλα της βρίσκονται οι άλλες δυο μεγάλες πυραμίδες της ίδιας δυναστείας, τουΧεφρίνου και του Μυκερίνου. Όλες βρίσκονται στην Αίγυπτο.
Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας 8ος αιώνας π.Χ. – 6ος αιώνας π.Χ. Βαβυλώνιοι Κατασκευάστηκαν από τον Ναβουχοδονόσορα τον Β. Οι κήποι έφθαναν τα 22 μέτρα ύψος. Η περιοχή αυτών βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ.
Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός 430 π.Χ. Έλληνες Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο στην αρχαιότητα γλύπτη Φειδία και ήταν τοποθετημένο στην Ολυμπία (Ελλάδα) και έφθανε τα 12 μέτρα ύψος.
Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο 356 π.Χ Έλληνες και Πέρσες Αφιερωμένο στην ελληνική θεά Αρτέμιδα, το χτίσιμο του διήρκησε 120 έτη. Αρχικά κάηκε ολοσχερώς αλλά επανοικοδομήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο για να καταστραφεί πάλι από τους Γότθους. Βρισκόταν στην σημερινή Έφεσο της Τουρκίας.
Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού 353 π.Χ.-351 π.Χ. Έλληνες και Πέρσες Τάφος του Μαύσωλου, του Πέρση σατράπη τηςΚαρίας. Είχε 45 μέτρα ύψος και βρισκόταν στηνΑλικαρνασσό, στην σημερινή Τουρκία.
Ο Κολοσσός της Ρόδου 292 π.Χ. – 280 π.Χ. Έλληνες Ένα τεράστιο άγαλμα του Θεού Ήλιου που ήταν τοποθετημένο στην προβλήτα του αρχαίου λιμένος της Ρόδου (Ελλάδα) και είχε 35 μέτρα ύψος.
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας 280 π.Χ. [Ελληνες] Ο φάρος είχε 135 μέτρα ύψος και ήταν μεταξύ των πιο ψηλών δομών στη γη για πολλούς αιώνες. Βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και χτίστηκε από τον Σωκράτη τον Κνίδιο, Μ. Αλεξανδρο (Αίγυπτος).
Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο

Οι ομορφότερες πόλεις στον κόσμο

Βενετία, Ιταλία

Την Βενετία την έχουν κάνει πίνακες ζωγραφικής, έχουν μιλήσει και έχουν γράψει γι᾽αυτήν αμέτρητες φορές, ωστόσο όσοι την επισκέπτονται για πρώτη φορά ενθουσιάζονται πάντα από τη μοναδική της ομορφιά. Ξεκινήστε με μία βόλτα στην Piazza San Marco, και μετά απλά αφεθείτε στα σοκάκια που μοιάζουν με κουβάρι.Ανεβείτε πάνω σ᾽ένα vaporetto κατά μήκος του Grand Canal για να δείτε τις μεγάλες βενετσιάνικες επαύλεις από την καλύτερη οπτική γωνία, και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την 16ου αιώνα γέφυρα του Rialto που κατά μήκος της υπάρχουν μικροσκοπικά καταστήματα.

Φλωρεντία, Ιταλία

Βουτηγμένη στην ιστορία, τέχνη και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, η Φλωρεντία μοιάζει με ένα μουσείο σε ανοιχτό χώρο, που λειτουργεί σε πολύ μικρότερους ρυθμούς από τη Ρώμη. Το απίστευτα εντυπωσιακό Ντουόμο είναι o πρώτος σταθμός που επισκέπτονται οι περισσότεροι επισκέπτες όμως πίσω από κάθε γωνία κρύβεται ακόμα ένας θησαυρός. Ο κομψός χώρος στο Piazza della Signoria, το μεγαλοπρεπές Palazzo Vecchio, η εντυπωσιακή θέα από την κορυφή του Campanile. Ξεχάστε τις ουρές για τις γκαλερί και απλά περιπλανηθείτε. Το να αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί και λίγο είναι μέρος της απόλαυσης. Βομβαρδισμένο και υπό πολιορκία στα ’90s, η μυθική περιτοιχισμένη πόλη έχει ανακτήσει την παλιά της δόξα. Από τα γυαλισμένα λιθόστρωτα της Στράντουμ, ο βασικός πεζόδρομος, μέχρι το πλέγμα από σκαλιά και δρομάκια που απλώνονται κάτω από τις φτιαγμένες από τερακότα οροφές. Μπορείτε να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα πηγαινοερχόμενοι σε εστιατόρια, καταστήματα και καφέ. Η θέα από τους αρχαίους τοίχους προς τις σκεπές της πόλης και πέρα από την λαμπερή Αδριατική, είναι μία από τις καλύτερες της Μεσογείου.

Μπριζ, Βέλγιο

Μία από τις πιο άθικτες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, το Μπριζ είναι τόσο τέλειο που σχεδόν μοιάζει με κινηματογραφικό σετ. Στην πραγματικότητα αποτέλεσε τέτοιο για το φιλμ In Bruges. Όμως εκτός από τα σπίτια του 15ου αιώνα, τα παλάτια και τις πλατείες, είναι και μία ιδιόρρυθμη σύγχρονη πόλη του Βελγίου που ξέρει να χειρίζεται τις δουλειές της. Ο καλύτερος τρόπος για να τη δείτε είναι με βάρκα στα κανάλια, όμως είναι εξίσου βασικό να απολαύσετε μία μπύρα (ή τρεις…) σ” ένα καφέ στο γραφικό GROTE MARKT.

Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο

Άνοιξη

download (1)

Μερικές ανοιξιάτικες εικόνες για να μπούμε στο κλίμα της εποχής που σύντομα έρχεται!!!

Κατηγορίες: Εικόνες | 2 σχόλια

Το Ηλιακό σύστημα

Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο

Οι τρείς ιεράρχες

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αθήνα Ελληνική Φιλολογία. Εκεί γνώρισε το Γρηγόριο και έγιναν στενοί φίλοι. Μοίρασε την περιουσία τους στους φτωχούς . Ίδρυσε τη «Βασιλειάδα» σχεδόν μια ολόκληρη πόλη με νοσοκομείο, φτωχοκομείο, σχολεία και λεπροκομείο. Είπε:

Όλα τα αγαθά είναι δοσμένα από το Θεό. Αυτός τα δίνει, αυτός τα παίρνει.

Το ψωμί που εσύ κρύβεις ανήκει στον πεινασμένο.

Τα ρούχα που φυλάεις ανήκουν σε αυτούς που δεν έχουν.

Τα παπούτσια που μένουν αχρησιμοποίητα ανήκουν στους ξυπόλητους.

Τα χρήματα που κρατείς κρυμμένα ανήκουν σε εκείνον που έχει ανάγκη.

Ώστε λοιπόν αδικείς όλους αυτούς που μπορούσες να βοηθήσεις και δεν το κάνεις.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στη Ναζιαζό της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αθήνα και έγινε Επίσκοπος και μετά από χρόνια Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε ήσυχα στην πατρίδα του γράφοντας τα πολύτιμα για μας βιβλία του. Είπε:

Ή να διδάσκεις με το παράδειγμα ή να μη διδάσκεις καθόλου.

Να μιμείσαι το έργο της σοφής μέλισσας που με σοφία τρυγά από κάθε άνθος μόνο ότι είναι χρήσιμο.

Στολίστε τις ψυχές των παιδιών με την κατάλληλη μόρφωση και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Ήταν τόσο μορφωμένος και ενάρετος που ο τότε αυτοκράτορας του Βυζαντίου τον κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη και τον έκανε Πατριάρχη. Όταν ο Ιωάννης μιλούσε ήταν σαν χρυσάφι να έτρεχε από το στόμα του γι΄ αυτό και ο κόσμος τον ονόμασε Χρυσόστομο. Είπε:

Μια και σου ξεφύγει ένας λόγος δεν μπορείς να τον πάρεις πίσω.

Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει αλλά εκείνος που δεν έχει ανάγκη από τίποτε.

Ας μην ντρεπόμαστε για τη χειρωνακτική εργασία ούτε να τη θεωρούμε ντροπή. Ντροπή είναι η τεμπελιά.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ανέκδοτο !!!

Ένα πρωί μια μαμά πάει να ξυπνήσει το γιο της.

– Ξύπνα αγόρι μου. Είναι ώρα να πας σχολείο.

– Γιατί μορέ μαμά; Δε θέλω να πάω.

– Πες μου δύο λόγους γιατί δε θέλεις να πας.

– Τα παιδιά  δε με χωνεύουν και οι δάσκαλοι με μισούν. Να  γιατί !

– Αυτός δεν είναι λόγος να μη θες να πας σχολείο. Έλα σήκω να ετοιμαστείς

– Πες μου δύο λόγους για να πάω στο σχολείο.

– Λοιπόν…. Ένας λόγος : Είσαι 52 ετών. Κι ένας δεύτερος; Είσαι ο Διευθυντής !!!

Κατηγορίες: Ανέκδοτα | 1 σχόλιο