Τι κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο-χόμπυ

[forum:785]
Κατηγορίες: Συζητήσεις | Γράψτε σχόλιο

Πρωταθλητής Ποδοσφαίρου

[forum:784]
Κατηγορίες: Συζητήσεις | Γράψτε σχόλιο

Πληροφορίες για τα ηφαίστεια

Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με την μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία. Τα ηφαίστεια πάνω στη γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται: Μία μεσοωκεάνεια ράχη ή οροσειρά, όπως στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, δίνει παραδείγματα ηφαιστείων από «αποκλίνουσες πλάκες», ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός με το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» προσφέρει παραδείγματα ηφαιστείων από «συγκλίνουσες πλάκες». Αντιθέτως, ηφαίστεια δεν δημιουργούνται εκεί όπου δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται πλευρικά η μία ως προς την άλλη. Ηφαίστεια μπορούν, επίσης, να σχηματισθούν όπου υπάρχει διάταση του γήινου φλοιού ή όπου ο φλοιός είναι πολύ λεπτός, όπως στην κοιλάδα του Αφρικανικού Ρήγματος. Τέλος, τα ηφαίστεια προκαλούνται πάνω από σημεία στα οποία ο μανδύας της Γης έχει ανοδικά ρεύματα, τα αποκαλούμενα «θερμά σημεία» (hot spots), που μπορεί να βρίσκονται μακριά από τα όρια των τεκτονικών πλακών, όπως είναι τα νησιά της Χαβάης. Τέτοια ηφαίστεια βρίσκονται και σε άλλους πλανήτες ή μεγάλους δορυφόρους στο Ηλιακό Σύστημα.Κάποτε πολλοί νόμιζαν ότι ολόκληρο το εσωτερικό της Γης ήταν μία διάπυρη μάζαυγροποιημένων πετρωμάτων και ότι ο στερεός φλοιός της Γης επιπλέει στην υγροποιημένη ολόθερμη αυτή μάζα. Σήμερα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι μόνο σε μερικά μέρη της Γης υπάρχουν τέτοιοι θύλακες.Αν τα στερεά πετρώματα, που βρίσκονται επάνω απ’ αυτούς τους θύλακες, υποστούν ρήγματα ή εξασθενήσουν, το μάγμα μπορεί να βρει διέξοδο ανάμεσά τους. Αυτή η διέξοδος του μάγματος στην επιφάνεια αποτελεί την έκρηξη των ηφαιστείων.

Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο

Τα 10 μεγαλύτερα βουνά στον κόσμο

Μια λίστα με τα 10 ψηλότερα βουνά του πλανήτη.
Η λίστα περιλαμβάνει 100+ βουνά με υψόμετρο μεγαλύτερο από 7.200 μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκονται στην κεντρική και τη νότια Ασία.

10. Annapurna I

Η Annapurna είναι μια σειρά έξι κορυφών στα Ιμαλάια, από τις οποίες η ψηλότερη είναι η Annapurna I. Το συνολικό μήκος τους είναι 55 χιλιόμετρα.
Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται σε υψόμετρο 8.091 μέτρα. Το Annapurna είναι μια Σανσκριτική λέξη που στην κυριολεξία σημαίνει «γεμάτη φαγητό», αλλά συνήθως μεταφράζεται ως «Θεά της συγκομιδής». Στον Ινδουισμό είναι η «Θεά της κουζίνας»- η «Μητέρα που ταΐζει».
Χωρίς αυτήν υπάρχει πείνα και καθολικός φόβος.
Οι κορυφές της Annapurna είναι οι πιο επικίνδυνες για αναρρίχηση. Από το 2007 υπήρξαν 153 αναβάσεις, στην κορυφή Annapurna I και 58 θάνατοι.
Το ποσοστό 38% είναι το ψηλότερο που υπάρχει.

9. Nanga Parbat

Το «Γυμνό βουνό».
Έτσι μεταφράζεται το όνομά του στα Ελληνικά.
Γνωστή και ως «Βουνό-φονιάς» η  Nanga Parbat ήταν από τα πιο θανατηφόραβουνά, για τους ορειβάτες, το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.
Από τότε, αν και σε μικρότερο βαθμό, εξακολουθεί να είναι από τα πιο επικίνδυνα βουνά.
Βρίσκεται νότια του Ινδού ποταμού, στο Κασμίρ (στο τμήμα που κατέχει το Πακιστάν) και έχει υψόμετρο 8.126 μέτρα.

8. Manaslu

Το»Βουνό του πνεύματος».
Από τη Σανσκριτική λέξη Manasa, που σημαίνει «νοημοσύνη» ή «ψυχή». Βρίσκεται στο Mansiri Himal, στο κεντρο-δυτικό τμήμα του Νεπάλ. Έχει υψόμετρο 8.156 μέτρα.

7. Dhaulagiri I
Το «Λευκό βουνό».
Αυτό σημαίνει το όνομά του. Έχει υψόμετρο 8.167 μέτρα και βρίσκεται βορειοδυτικά της Pokara, μια σημαντική πόλη και τουριστικό κέντρο στο κέντρο του Νεπάλ.

6. Cho Oyu
Η «Τυρκουάζ θεά».
Αυτό σημαίνει το όνομά του στο Θιβέτ.
Έχει υψόμετρο 8.201 μέτρα και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Έβερεστ, στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Θιβέτ.

5. Makalu
Έχει υψόμετρο 8.481 μέτρα και βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Έβερεστ, στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ.
Είναι μια απομονωμένη κορυφή και έχει σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας.
Είναι από τα πιο δύσκολα βουνά για αναρρίχηση με απότομες και αιχμηρές κορυφογραμμές.

4. Lhotse
Έχει υψόμετρο 8.516 μέτρα και βρίσκεται  στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ και συνδέεται με το Έβερεστ.

3. Kangchenjunga
«Οι πέντε θησαυροί των χιονιών».
Αυτό σημαίνει το όνομά του, επειδή έχει πέντε κορυφές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι πάνω από 8.450 μέτρα.
Οι θησαυροί αντιπροσωπεύουν τις πέντε αποθήκες του Θεού, αποθήκες με χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους, σιτηρά και ιερά βιβλία.
Έχει υψόμετρο 8.586 μέτρα.

2. K2
Το «Άγριο βουνό».
Είναι κορυφή της οροσειράς Karakoram, η οποία είναι μέρος των Ιμαλαΐων. Βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν-Taxkorgan και Κίνας.
Έχει υψόμετρο 8.611 μέτρα και είναι το δεύτερο, σε ποσοστό θνησιμότητας, βουνό για τους αναρριχητές.
Για κάθε τέσσερα άτομα που έχουν ανέβει στην κορυφή, ο ένας έχει πεθάνει κατά την προσπάθεια.

1. Everest
Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του είναι το ψηλότερο σημείο της Γης.
Έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα και βρίσκεται μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ.
Το ύψος του μεταβάλλεται κάθε χρόνο κατά μερικά χιλιοστά, λόγω της διαδικασίας της«Ορογένεσης», που δημιούργησε τα Ιμαλάια.
Προσελκύει πολλούς έμπειρους ορειβάτες, αλλά και αρχάριους.

Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο

Τι έκανε ο άνθρωπος στη γη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΕΛΛΑΔΑ 1821 – National Geographic – Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Κατηγορίες: Ιστορικά Στοιχεία | Γράψτε σχόλιο

Η ιστορία των υπολογιστών

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο

Οι μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον πληθυσμό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής, είναι:

1.Τόκιο, Ιαπωνία, 32,5 εκατομμύρια

2.Σεούλ, Νότια Κορές, 20,6 εκατομύρια

3.Πόλη του Μεξικού, Μεξικό, 20,5 εκατομύρια

4.Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 19,8 εκατομύρια

5.Βομβάη, Ινδία, 19,2 εκατομύρια

6. Τζακάρτα, Ινδονησία, 18,9 εκατομύρια

7.Σάο Πάολο, Βραζιλία, 18,9 εκατομύρια

8.Νέο Δελχί, Ινδία, 18,7 εκατομύρια

9.Οσάκα, Ιαπωνία 17,4 εκατομύρια

10.Σαγκάη, Κίνα, 16,7 εκατομύρια

11. Μανίλα, Φιλιππίνες, 16,3 εκατομύρια

12. Λος Άντζελες, ΗΠΑ, 15,3 εκατομύρια

13.Καλκούτα, Ινδία, 15,1 εκατομύρια

14. Μόσχα, Ρωσία, 15 εκατομύρια

15. Κάιρο, Αίγυπτος,  14,5 εκατομύρια

16. Λάγος, Νιγηρία, 13,5 εκατομύρια

17. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 13,2 εκατομύρια

18. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία, 12,9 εκατομύρια

19. Πεκίνο, Κίνα, 12,5 εκατομύρια

20. Καράτσι, Πακιστάν, 11,8 εκατομύρια

21.Ντάκα, Μπαγκλαντές, 11 εκατομμύρια

22. Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 10,6 εκατομμύρια

23. Τιανζίν, Κίνα, 10,2 εκατομμύρια

24. Παρίσι, Γαλλία, 9,6 εκατομμύρια

25. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 9,4 εκατομμύρια

26. Λίμα, Περού, 7,4 εκατομμύρια

Κατηγορίες: Ενημέρωση | 1 σχόλιο

Αξιοθέατα

Κατηγορίες: Εικόνες | Γράψτε σχόλιο

Το ηλιακό μας σύστημα

Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη σε ένα γιγάντιο μοριακό νέφος. Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο είναι οκτώ πλανήτες, των οποίων οι τροχιές είναι σχεδόν ελλειπτικές και βρίσκονται πάνω στο επίπεδο που ορίζει η εκλειπτική. Οι τέσσερις εσώτεροι, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξώτεροι πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες. Από αυτούς, οι δύο μεγαλύτεροι, ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποτελούνται από νερό, αμμωνία και μεθάνιο.

Αν θα θέλαμε να είμαστε ακριβείς όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και πολλά άλλα ουράνια σώματα που υπάρχουν μέσα στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου. Οι κυριότερες ζώνες που υπάρχουν σε αυτά τα αντικείμενα είναι η κύρια Ζώνη Αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία, και τα μεταποσειδώνια αντικείμενα, που βρίσκονται πέρα από τη τροχιά του Ποσειδώνα. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πέντε αντικείμενα, γνωστά ως πλανήτες νάνοι, η Δήμητρα, ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, ο Μακεμάκε και ηΈρις, και πολλά άλλα μικρότερα σώματα. Επίσης, πέρα από αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν οι κομήτες, οι Κένταυροι, οι μετεωρίτες και διαπλανητική σκόνη, που κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στους πλανήτες.

Ο ηλιακός άνεμος, μία ροή σωματιδιών από τον Ήλιο, σχηματίζει μια φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο γνωστή ως ηλιόσφαιρα με διάμετρο από 100 με 200 Αστρονομικές Μονάδες (AU). Επίσης υπάρχει το Νέφος του Oort που θεωρείται πηγή των κομητών, που βρίσκεται σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από την ηλιόπαυση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δορυφόρους που περιφέρονται γύρω από τους 6 από τους 8 πλανήτες και 3 από τους 5 πλανήτες νάνους, που έχουν συνήθως το χαρακτηρισμό φεγγάρια, ….

Κατηγορίες: Ενημέρωση | Γράψτε σχόλιο